Diploma A

Diploma A is de basis van het leren zwemmen. Het aanleren van de vaardigheden voor het A-diploma gebeurt in vijf stappen. Deze komen overeen met de vijf badjes die de kinderen doorlopen om tot het afzwemmen voor A te komen.

Badje 1: watervrij maken en drijven
Badje 2: aanleren van de beenslag
Badje 3: aanleren armen en benen
Badje 4: bijzondere vaardigheden
Badje 5: conditie en afronding

Bij het afzwemmen voor het A-diploma worden de volgende vaardigheden getoetst:

Gekleed:

De kinderen gaan gekleed in t-shirt en korte broek (voorzien van rits en knoop, dus geen legging). Er wordt gezwommen met schoenen, gymschoenen of waterschoenen. Balletschoenen en surfschoenen zijn niet toegestaan.

  1. Te water gaan met een voetsprong en geheel onder water zakken, vervolgens 15 seconden watertrappen met armen en benen, 12,5 meter schoolslag, een halve draai om de lengteas, 12,5 meter enkelvoudige rugslag en zelfstandig uit het water komen.

In badkleding:

  1. Te water gaan met (bij voorkeur) een kopsprong, aansluiten door een gat op 3 meter afstand zwemmen, gevolgd door 50 meter schoolslag en 50 meter enkelvoudige rugslag.
  2. Te water gaan met een kopsprong of door van de wand af te zetten, vervolgens 10 seconden uitdrijven op de borst enkele meters schoolslag, 5 seconden drijven op de borst en enkele meters schoolslag.
  3. Afzetten van de wand, vervolgens 10 seconden uitdrijven op de rug, enkele meters enkelvoudige rugslag, 10 seconden drijven op de rug en enkele meters enkelvoudige rugslag.
  4. Te water gaan met een (kop)sprong met aansluiten 8 meter beginners-borstcrawl.
  5. Afzetten van de wand, gevolgd door 8 meter beginners-rugcrawl.
  6. Te water gaan en aansluitend 60 seconden watertrappen met 2x een hele draai om de lengteas