Diploma C

“Zelfredzaamheid wordt zwemveilig”

Ook voor de eisen die aan diploma C worden gesteld is het uitbouwen van het uithoudingsvermogen van belang evenals de kwaliteitsverbetering van de zwemslagen. Met name de borst- en rugcrawl verdient hier veel extra aandacht.

Voor het C-diploma worden tenslotte de volgende vaardigheden getoetst:

Gekleed:

De kinderen gaan gekleed in t-shirt of blouse met lange mouwen en lange broek (geen legging). Er wordt gezwommen met schoenen, gymschoenen of waterschoenen. Balletschoenen en surfschoenen zijn niet toegestaan.Tenslotte dragen de kinderen een (regen)jack.

  1. Te water gaan met een rol voorwaarts aansluitend 30 seconden watertrappen met armen en benen, 30 seconden ‘help-houding’ met een hulpmiddel, 50 meter schoolslag, 1x onder een vlot doorzwemmen, 1x over een vlot heen ‘zwemmen’, 50 meter enkelvoudige rugslag en zelfstandig uit het water komen.

In badkleding:

  1. Te water gaan met een kopsprong en aansluiten door een gat op 9 meter afstand zwemmen, 125 meter schoolslag, 2x een koprol voorover, 2x hoofdwaarts naar de bodem zakken en 100 meter enkelvoudige rugslag.
  2. Te water gaan met een kopsprong of door van de wand af te zetten en vervolgens 10 seconden uitdrijven op de borst, enkele meter schoolslag, 10 seconden drijven op de borst en enkele meters schoolslag.
  3. Afzetten van de wand, 10 seconden uitdrijven op de rug, enkele meter enkelvoudige rugslag, 20 seconden drijven op de rug, enkele meters enkelvoudige rugslag 5 meter wrikken op de rug richting voeten en enkele meters rugslag.
  4. Te water gaan met een kop- of startsprong, gevolgd door 15 meter borstcrawl.
  5. Afzetten van de kant, gevolgd door 15 meter rugcrawl.
  6. Te water gaan met een hurksprong en aansluitend 30 seconden watertrappen met verplaatsen (met armen en benen) en 30 seconden watertrappen met alleen armen