Terugblik: d’ELFT Zomerkamp 2024

Het nieuwe zwem- en waterpoloseizoen staat voor de deur maar we kijken eerst nog even terug op een heel geslaagd zomerkamp. Want wat een week was dat! Maar liefst 49 enthousiastelingen stapten in de bus naar Swalmen. Nog nooit ging er zo’n grote groep in één week op kamp. Of ze het leuk en gezellig hebben gehad? We laten de kids en de kampleiding aan het woord en bundelen in dit artikel alle kampverslagen. Met dank aan Evelien, Joséphine en Richard Siem. Lees en kijk mee!

De enorme én enorm gezellige groep van Zomerkamp 2024

kampverslag maandag

En we zijn weg: maandagochtend vertrokken naar Swalmen. Mooie bus en spannend… het kampterrein is helemaal van ons. De tenten staan klaar bij aankomst. Eerst even lunchen en dan uitladen en de pallets in de tenten leggen. Met zijn allen aan de slag voor de jongens- en meisjestent. 

Alles klaar en dan tijd voor het eerste spel. Het kennismakingsspel (namen leren), krantenmep, Johannes de Dorper en het doekenspel. Ook worden de t-shirts uitgedeeld. Iedereen met zijn eigen naam!! Dat maakt het een stuk makkelijker. Alle teams zijn ingedeeld en maken hun eigen vlag voor de Delftse Olympische Spelen. Groepje 3 heeft dit spel gewonnen (Wessel, Madeleine, Tristen, Maruja, Hein, Jinte, Thomas en Lise).

Om vier uur is het tijd voor een snack, broodje hotdog voor het zwemmen. Dan snel onze zwemkleding aan, de eerste keer te water. Wel frisjes…..!!!!

Even spelen en een beetje trainen. Daarna effe chillen, en dan is het tijd voor de eerste keer corvee!  ‘s Avonds pasta van Andy, heerlijk gegeten. Soepje vooraf, en een toetje achteraf. In de avond nog een spelletje natuurlijk. We speelden vandaag casino. Er was een hele duidelijke winnaar: groepje 5 (Brent, Sasha, Arjuna, Eveline, Daan, Isa, Frits en Xzayvion). En dan lekker fikkie steken. Mooi kampvuur met volle maan.

Voor het slapen gaan wel even de naaktslakken van de tent halen. Vooral bij de meisjes tent was het druk met slakjes!!

kampverslag dinsdag

Geen tijd om uit te slapen, tenminste dat is er wel maar iedereen was al vroeg wakker. Om half negen een ontbijtje met een eitje, lekker hoor. 

Dan opruimen, afwassen en omkleden. Even een uurtje trainen. 

In de middag starten de teams met Crazy 88.  Een interactief spel, waarbij opdrachten worden gedaan en vastgelegd met de camera’s. Een onpartijdige jury deelt de punten uit. Bijvoorbeeld de opdracht: doe een staflid na! Dit spel is gewonnen door groepje 1 (Menno, Ferdi, Juliëtte, Miranda, Simon, Joséphine, Timo en Liam). Daarna even afkoelen met wat leuke waterspellen, en tot slot een watergevecht!

Een tosti, en dan nog even vrij zwemmen met zijn allen. Echt bijna iedereen te water.

Ja, het is dinsdag dus een gezonde hap, een AVG-tje! Balletje in de jus, aardappelen en verse groenten. Wel een soepie vooraf, vandaag champignon- en tomatensoep met balletjes. 

In de avond in het donker doen we het smokkelspel in het bos. Helaas gaat het regenen en om 10 uur moeten we stoppen. Dus dat halen we in. Bijna iedereen gaat lekker chillen onder een houten kap, er waren een paar mensen die lekker buiten aan het spelen waren. Bij het slapen gaan was het weer droog.

kampverslag woensdag

Woensdag hadden we weer in de ochtend training, maar niet voor we een lekker boterhammetje hadden gegeten! Na de training uitgebreid douchen en toen konden we alweer aan de lunch! Vervolgens weer allerlei leuke spellen gedaan, op het terrein, maar ook in het bos! Ook hebben we uitgebreid stil gestaan bij de verjaardag van Julian.

Als beloning kregen we in de avond een lekkere bbq! Met onze hulp bbq-ers Thijs en Brent ging het super snel! Natuurlijk kon stokbrood met sausjes en dipjes en salades niet ontbreken!

In de avond hebben we een leuke pubquiz gedaan, waarna de oudere groep nog het bos in ging voor het smokkelspel wat zij gisteren niet konden doen door de regen en we sloten af met een lekker kampvuur!

kampverslag donderdag

Eigenlijk begint elke dag hetzelfde maar dat is wel fijn want dan hebben we een beetje een ritme: wakker worden, ontbijten, trainen, douchen en lunchen. Vandaag werd het ritme een beetje doorbroken door een speciale gast, Richard Rozema kwam langs! Hij is jarenlang mee geweest als kampleiding en dit jaar kon hij helaas niet mee, maar een dagje langskomen gelukkig wel. Hopelijk volgend jaar weer de hele week Richard!

Na de lunch hebben we een meerkamp gedaan met onder andere verspringen, vergooien en discus(frisbee)werpen. Vervolgens gingen we als echt Lieke Klavers en Femke Bols (ik kom even niet op een naam van de mannelijke hardlopers) estafette racen tussen de groepen, met als onderdelen: sprint en horden.

Na het sporten konden we aan tafel omdat de keukenploeg al de hele tijd aan het bakken was geweest. Zo fijn dat dat al gebeurt terwijl wij bezig zijn! Want we konden lekker pannenkoeken eten!! Wat waren ze lekker!! Naturel, met kaas of met spek! Heerlijk!! Maar het leukste moest nog komen! Want na het eten vlogen de wolken poedersuiker door de lucht! Dat ws een heel leuk en vooral hilarisch gezicht.

Toen iedereen weer gedoucht en poedersuikervrij was, was het tijd voor de dropping! In vijf groepen werden de groepen op evenzoveel verschillende plekken gedropt in Nederland of Duitsland en.. succes maar! Het ging nog bijna fout toen Willem ineens de verkeerde auto volgde die met een noodgang weg reed, maar gelukkig vond de leiding elkaar terug en werden de kinderen op leuke, spannende en verre plekken gedropt. Alle kids hebben het gehaald om helemaal terug te lopen dus super goed gedaan! Voor één groep was het extra feest, want voordat ze terug waren konden ze ook allemaal zingen. Deze keer voor Loes want ook zij is op kamp jarig! Dat zal de eerste keer zijn dat iemand tijdens de dropping jarig is!!

Alle kids (en leiding) gingen na deze dag moe en tevreden hun bedje in.

vrijdag

Natuurlijk kunnen we weer vertellen dat we getraind en gegeten hebben, maar dat slaan we deze keer maar over! Loes is vandaag jarig en ook dat hebben we deze keer met taart gevierd!!! Hoevaak is er voor je gezongen, Loes?
Behalve leuke dingen stond er ook een (gepland) afscheid op de planning vandaag… Annabel vertrekt voor 4vier maanden naar Canada maar wilde toch ook heel graag mee als leiding op kamp, ondanks dat ze het dan heel druk ging krijgen. Ze heeft er geen moment spijt van gehad maar moet wel een dagje eerder terug om nog het een en ander te regelen. We hadden een eigen tekst geschreven op het nummer ‘Annabel’ van Hans de Booij, dus iedereen zong uit volle borst mee en met een lach en een traan namen we met heeeeel veel knuffels afscheid. Wat was dit een mooi moment! Samen met Annabel ging ook Mieke naar huis. Zij was last-minute ingevlogen omdat we zo’n grote groep hadden en niet heel veel leiding, maar wat hebben we een hulp en steun aan haar gehad! Volgend jaar hopen we dat beide dames er de hele week zijn! Al is het al bijna de hele week als je er tot vrijdag bent!

We aten vandaag patat en toen konden we ons opmaken voor de bonte avond!
De regen kon de pret niet drukken, want wat hebben we weer leuke acts gehad!
Goocheltrucs, een heuse zanger, talenten karaoke act, een heuse ad wedstrijd (wel met water hoor, ouders) en nog veel meer! Maar toen hadden we een hele bijzondere gast, zeker gezien de tijd van het jaar! Want Sinterklaas kwam langs!! Na eerst een paar kinderen bij zich te hebben gehad, mocht (na Sinterklaas) de oudste van het kamp bij Sinterklaas komen. Want ja, zoals hij zelf zegt, aan alles komt een eind, en (helaas) ook aan het meegaan van Willem als kampleiding komt na dit jaar een eind. Hij mag dan 75 jaar oud zijn, hij staat iedere ochtend in de supermarkt om ons ontbijt en andere boodschappen te halen, doet van alles in de keuken en rondom de schoonmaak. Doet eigenlijk nog veel en veel meer maar daar kunnen we een heel Willem-verslag van maken dus dat gaan we niet doen, want dan ben ik ook bang dat ik dingen vergeet. Want Willem doet zo ontzettend veel! We moeten nog maar een manier zoeken hoe we dit volgend jaar gaan opvangen!

Even terug naar de avond. Willem kreeg van Sinterklaas een lekker cadeautje en daarna kon het feest losbarsten! Het regende nog wel, maar dat boeide niet! Dansende en springende kinderen, kinderen chillend en kletsend rondom het kampvuur maar ook kids die moe maar voldaan lekker hun bedje al opzochten! Het kon en mocht allemaal!! Sommige zochten dus zelf hun bed op en bij sommige moesten we ze toch nog even naar bed sturen, maar bij knikkende hoofdjes omdat ze al zittend bijna in slaap vielen dacht de leiding toch wel dat het beter was als ze allemaal hun bedje opzochten.

kampverslag zaterdag

Vandaag staat alles in het teken van opruimen, opbergen en de weg terug naar huis! Helaas stond er wat file dus duurde het wat langer maar de kids waren toch wel weer blij om na een week terug te zijn bij ouders vrienden of andere familie.

Na een hoop knuffels was het weer leeg bij Kerkpolder en was de rust weder gekeerd… alleen de leiding moest nog de aanhanger leegruimen, de kelder inruimen en banken en stoelen terugbrengen. En toen terug in Delft moest ook het weer huilen dat het kamp was afgelopen, want wat ging het nog stormen tijdens het opruimen! Maar niet getreurd, volgend jaar zijn we er weer bij!!

Stukje van de leiding

Jemig, wat een week was het weer! In de voorbereidingen waren we al druk bezig. Ja, op 40 kinderen ligt de grens… oh jeetje, we hebben al een wachtlijst! Kunnen we met de activiteiten er 48 kinderen van maken? Past het in de bus? Past het in de tenten? Ja, ja en ja! Nou dan verhogen we toch naar 48 personen! Nog één erbij? Welja, waarom niet! Even checken met de bus: ‘Ah, Delft komt naar Swalmen? Dan neem ik een iets grotere bus mee, komt goed!’ Zei de buschauffeur. Dus met 49 enthousiaste kids en leiding gingen we op weg!

Ik organiseer zomerkamp nu sinds 2010, maar nog nooit hebben we zo’n grote groep meegenomen. Pas één keer eerder hebben we een bijna vergelijkbaar aantal kinderen gehad maar toen hebben we de keuze gemaakt om het Zomerkamp op te splitsen in twee keer één week. En volgens mij waren we zelfs toen gecombineerd niet met 49 personen maar daar kan ik me in vergissen, aangezien dat alweer precies 10 jaar geleden was. (In 2014: toen verschillende leiding van nu als kind nog mee gingen!)

Gaat een dan goed komen met zo’n grote groep? Dat gaan we zien! En natuurlijk is het goed gekomen! Zoals in het verslag al stond kon Mieke last-minute mee, hebben Willem en Jeroen samen keihard in de keuken gewerkt en hebben Joost, Sven, Sytske, Jefta, Annabel en ik ons vooral bezig gehouden met de activiteiten.
Gelukkig kon Richard ook nog een dagje langskomen, want ook zijn hulp was superfijn! Daarom wil ik deze leiding groep nog eens extra bedanken voor alle hulp!

Maar zoals je hebt kunnen lezen hebben we niet zo’n grote leidinggroep voor zoveel kinderen. Daar komt nog bij dat Willem helaas volgend jaar niet meer mee gaat. Dus ben je nou enthousiast geworden en wil je graag helpen, meld je bij Jeroen of bij mij. Vele handen maken licht werk en dan kunnen we er volgend jaar weer een enorm mooi en leuk kamp van maken!

We hebben enorm genoten en de kinderen volgens mij ook! We kunnen weer een hele tijd nagenieten van kamp en alle verhalen. Tot volgend jaar!

Groetjes,
Siem


Foto’s: Annabel, Jeroen en Sytske.