Sinds begin 2012 heeft Zwem- en Waterpolovereniging d’ELFT er een triatlon-tak bij. Zwembad Kerkpolder (thuisbad van d’ELFT) heeft een uitstekende ligging, welke de mogelijkheid geeft niet alleen te zwemmen, maar ook goed te kunnen lopen en fietsen door een mooie natuurlijke omgeving. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het bad is gemakkelijk aan te rijden vanaf de snelweg A4 of de A13 en de N470 (Kruithuisweg). d’ELFT is lid van de KNZB, welke een samenwerking heeft met de NTB.
Voor het gros van de nieuwe triatleten is zwemmen vaak de grootste hindernis. Schoolslag lukt wel, maar die crawlbeweging kent vaak een drempel. Toch is het belangrijk om een goede crawlbeweging aan te leren. Dit is de snelste slag en kost op termijn de minste energie. Maak er gewoon werk van! Je moet ergens ook het belang van zwemmen in triatlon de vraag durven stellen: “hoe doorslaggevend is het zwemonderdeel voor jouw persoonlijk totaalresultaat ?” Dat is voor iedere atleet immers anders!
Voor wedstrijdresultaat gerichte atleten is zwemmen belangrijk. Als je niet mee kunt in het startonderdeel kun je het tegenwoordig al snel vergeten. Het dichten van een opgelopen zwemachterstand kan soms nog wel eens lukken, maar dat zijn toch weer kostbare krachten die je concurrenten niet hebben moeten verspelen.
Persoonlijk vind ik het belangrijk dat nieuwe triatleten zich vooral op hun gemak voelen tijdens het zwemonderdeel. En dat klinkt veel gemakkelijker dan het is. Start maar eens met 100 andere zwemmers om je heen in (vaak koud) water waar je geen hand voor ogen ziet. Als je dan kalm kunt blijven en je focus weet te behouden op je eigen zwembeweging, ben je klaar om de volgende stap in je zwemevolutie te zetten.
Die volgende stap omvat twee (evenwaardig) belangrijke items (swim smooth): techniek en conditie!
- Techniek: dit is vrijwel onmogelijk om individueel te trainen. Hiervoor heb je iemand nodig die vanaf de kant van het zwembad richtlijnen geeft. Je ziet zelf moeilijk wat je fout doet en kan verbeteren. Veel atleten hebben hierdoor honderden zwemtrainingen voor niets gedaan. Meer uitleg over de basisbewegingen vind je overal terug. Zelf hou ik vooral van de duidelijke uitleg van Paul Newsome van Swimsmooth. De clou van zwemcoördinatie is lichaamsbesef, vormspanning, timing en watergevoel. Het is belangrijk te weten (voelen) wanneer je een bepaalde actie moet uitvoeren!
- Conditie: simpel gesteld is het conditionele gedeelte in zwemmen vaak gericht op spierwerk. Train je spieren zo dat ze de juiste bewegingen kunnen uitvoeren (zonder compensaties) en dat je vormspanning gegarandeerd blijft. Specifieke cardiovasculaire uithouding is natuurlijk ook nodig, maar wij fietsen en lopen ook, hé. Beginnende zwemmers zijn ondanks een goede conditie na één baan buiten adem. Dit heeft niks met conditie te maken, maar met ademtechniek en paniek. Ben jezelf hiervan bewust en bespreek dit met je coach.
Interesse om triatlon te komen beoefenen bij d’ELFT of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.
Met sportieve groet,
Ralph Westenberg