Regiokampioenschappen (lb) 2018

In de afgelopen twee weekenden werden in Den Haag en Dordrecht de Regiokampioenschappen op de langebaan gezwommen. Hoewel er dit seizoen weinig langebaanwedstrijden zijn gezwommen, waren de voortekenen in de trainingen (gretige zwemmers!) toch zeer hoopgevend en dat kwam er gelukkig ook allemaal uit in de vier wedstrijddagen!

Iris (r.) met brons op de 200m rugslag

Timo, Floris en Ensger bleken tijdens de twee weekenden trouwe podiumgangers die bij vrijwel elk seniorennummer wel één of meer medailles meepakten. Op de de 200m vlinderslag was het helemaal raak: Fenna, Roos, Ensger, Floris en Timo zorgden ervoor dat maar liefst vijf van de zes senioren-medailles op deze afstand naar Albion d’Elft gingen!
Verrassingen op het podium waren er ook. In het eerste weekend wist nieuweling Thijs bij de senioren binnen een uur tijd het brons te veroveren op zowel de 200m rugslag als de 400m wisselslag. Een week later was het Iris die vanuit de buitenbaan het brons pakte op de 200m rugslag bij de dames senioren 1/2. Erg knap, want met drie weken niet trainen in de aanloop naar de wedstrijd (ivm schoolreis) was haar voorbereiding verre van optimaal.

Thijs (r.) met zijn 3e plek op de 400m wisselslag

De medailles waren niet de enige graadmeter dat er hard werd gezwommen. Kenan viel op de 50m schoolslag bijvoorbeeld net buiten de medailles, maar met zijn goede race en PR zwom hij de limiet voor de NK junioren/jeugd later deze maand. Het scheelde trouwens maar weinig of er was nog een extra deelnemer naar dat NJJK gegaan. Suzanne kwam op de 400m wisselslag (!) ondanks een ijzersterke race net anderhalve seconde tekort voor de limiet. Heel even was dat zuur, maar na bestudering van de tussentijden kwam ze tot de conclusie dat ze nergens tijd had laten liggen. Kortom: het maximale was eruit gehaald, iets dat ze overigens op al haar andere afstanden ook deed.

Net als Suzanne zwommen vrijwel alle zwemmers één of meerdere PR’s waarbij sommigen zelfs hun kortebaanrecords aan flarden zwommen! Op dat gebied was het Timon die veel progressie boekte. Zwom hij vorig jaar slechts één afstand, dit jaar kwam hij op alle slagen minimaal één keer aan de start. Toppunt was zijn 50m vlinderslag waarop hij meer dan een seconde van zijn kortebaan-PR af haalde!

Het volledige Albion d’Elft-podium op de 200m vlinderslag met vlnr Ensger, Floris en Timo

Ook in de breedte is de ploeg gegroeid. Stonden we vorig jaar nog met dertien zwemmers aan de start, dit jaar is dat aantal bijna verdubbeld naar vijfentwintig zwemmers. Opvallend was daarbij ook de variatie in de afstanden en slagen. Niet alleen de sprintafstanden waren goed bezet door Albion d’Elft-zwemmers, ook de lange(re) afstanden. Grootste verrassingen daarbij waren de deelnames van Anne (800m vrije slag) en Wout (400m vrije slag). Wout startte relatief rustig, maar hij wist het tempo goed vol te houden en trok aan het eind van zijn race nog even goed door. Voor Anne (die al verbaasd was dat ze mee kon doen) bleek het raceplan uitdagend, maar haalbaar en dus zwom zij ruim vijftien seconden van haar PR af!

Dat gezelligheid en hard zwemmen heel goed samen kunnen lieten de meiden van de 4x100m wisselslag zien. Alle vier zwommen ze zeer sterke individuele races en in de estafette deden ze daar nog een schepje bovenop. Voorgetrokken door rugslagzwemster Britt zwommen Bobby (twee goede schoolslagraces), Lucile (dijk van een 50m vlinderslag) en Felicia (die vrijwel alle vrijeslagnummers zwom) gezamenlijk ruim onder de inschrijftijd.

Voor Christian waren deze  regiokampioenschappen vooral een luxe training. Drie weken werkvakantie in Griekenland zorgden logischerwijs niet voor spectaculaire tijden. Wel gaf het een enorm vertrouwen dat hij zijn verbeterde techniek goed kon volhouden tijdens zijn race. Mooie vooruitzichten dus voor de komende wedstrijden!

Debutanten Nayely, Sven, Valentijn en Lucas deden goede zaken op “hun” 50m vrije slag. Alle drie zwommen ze ondanks hun geringe langebaanervaring een dik PR op die afstand! Sven mocht in de middag ook nog “even” een 400m wisselslag zwemmen, een afstand waarop hij ondanks zij voorliefde voor vrijeslag-sprinten toch aardig uit de voeten kon.

Het was uiteindelijk een lang, maar vooral ook sterk en leerzaam toernooi voor alle zwemmers. Om even bij te komen, zal er deze week wat rustiger worden getraind waarna we vanaf volgende week nog drie weken volle bak gaan voor de laatste wedstrijden van het seizoen.


→  Uitslagen weekend 1 (26+27 mei @ Den Haag)
→  Uitslagen weekend 2 (2+3 juni @ Dordrecht)