Hallo! Dit is de nieuwe hoofdtrainer waterpolo van d’ELFT:

De tweede helft van het seizoen brengt een kleine verandering met zich mee voor de waterpoloërs van d’ELFT. Waar voorheen Richard Oosthoek de rol van hoofdtrainer waterpolo vervulde met Ricardo Reijchard als tweede trainer, hebben beide heren in goed overleg besloten de rollen om te draaien. De hoogste tijd om Ricardo aan iedereen voor te stellen!

Ha Ricardo, laten we bij het begin beginnen: waar kom je vandaan en wat heb je daar mogen doen en ervaren?
Ik kom bij ZVVS vandaan uit Vlaardingen en heb daar meerdere dingen gedaan. Ik ben daar ooit heen gegaan gewoon als speler. Ik heb daar een paar jaar in het eerste gespeeld op 2e en 1e klasse bond niveau. Daarbij was ik ook gelijk jeugdtrainer van de A-jongens en jeugdcoördinator.

Ik raakte geblesseerd voor een langere periode en ben toen ook Heren 2 gaan coachen en heb mijn trainersdiploma behaald. Ik heb drie jaar Heren 1 van ZVVS mogen coachen in de 2e en 1e klasse bond en ben ook nog een jaar coach geweest van Dames 1 in de 1e klasse bond.

ZVVS en de stichting Topsport ZVVS hadden als ambitie richting de eredivisie te gaan en in die tijd heb ik de rol als topsportcoördinator gehad. Eenmaal in de eredivisie heb ik de rol als teammanager vervuld. Tussendoor ben ik ook nog ongeveer drie jaar actief geweest als kringtrainer Rotterdam/Hollandse Delta.

Hoe ben je daarna bij Zwem- en Waterpolovereniging d’ELFT terecht gekomen?
Ik was eigenlijk even gestopt met alles totdat ik door Richard werd gebeld om daar waar mogelijk (en als ik het leuk vond) hem bij te staan bij de herenselectie van d’ELFT. Ik ben een keer naar een training gekomen om te kijken wat er voor vlees in de kuip lag te poedelen en toen dacht ik: ja, leuk! Ik had met Richard afgesproken dat ik de maandagtraining voor mijn rekening zou nemen en hij de rest. Daarbij zou ik assisteren tijdens wedstrijden wanneer het kon.

Hoe lang speel je zelf al waterpolo/heb je waterpolo gespeeld?
Ik ben ooit begonnen met waterpolo bij DZV hier in Delft! Toen ik zes jaar was moest ik op een sport. Mijn moeder vond voetbal te gevaarlijk en wilde me eigenlijk op rugby doen… maar uiteindelijk werd het waterpolo. Bij DZV heb ik de hele jeugd doorlopen onder leiding van mijn leermeesters als Fred van der Zwan en Fred Kranstauber en uiteindelijk ook nog een paar jaar in het eerste mogen ballen onder leiding van Goran Ivanovski. Hierna ben ik met Goran meegegaan naar toen nog Z.V. Vlaardingen (ZVVS) en heb daar nog vrij lang in het eerste gespeeld. Door een rugblessure ben ik er eerder mee gestopt dan gewenst maar daarna op een lager niveau toch weer aan het ballen geraakt. Ik speel nu nog in Heren 3 van ZVVS met allemaal oud-Heren 1 spelers.  

Kom je uit een waterpolo-omgeving?
Nee, niemand uit onze familie deed aan waterpolo. Mijn broertje en ik waren de eerste. Ook hij zat bij DZV. Wel kenden mijn ouders DZV uit het tijdperk dat er nog in het Korft werd gespeeld en de glorietijd van Fred van der Zwan en gladiatoren.

En je omgeving nu, voert het waterpolo thuis de boventoon?
Ook niet! Bij ons thuis voert hockey de boventoon. Ik heb drie dochters die allen hockeyen bij Hudito in Delft. De jongste twee (tweeling) in een eerste lijn team en de oudste in een gezelligheidsteam. We zijn dus in alle markten thuis en vertegenwoordigd. Hockey is overigens een geweldige sport! Daar kunnen alle sporten in Nederland nog van leren en overnemen, inclusief het waterpolo.

Sinds kort neem je de taken als hoofdtrainer Waterpolo van d’ELFT waar. Wat mag je dan eigenlijk doen?
Toen het seizoen begon had ik natuurlijk uitvoerig contact met Richard in de rol als tweede trainer. Helaas voor Richard ging het niet lekker met zijn gezondheid en heeft hij mij gevraagd of we de rollen de rest van het seizoen konden omdraaien. Inmiddels had ik de groep beter leren kennen. Het is een fijne groep om mee te werken die ook nog eens veel potentie heeft. Daarnaast ken ik Richard ook al een lange tijd dus werd de 1 (Richard helpen) + 1 (aan het werk met een leuke groep gasten) een 2! Een paar weken geleden hebben we dit officieel gemaakt en ben ik dus nu de hoofdtrainer en daarmee ook verantwoordelijk voor de herenselectie van d’ELFT.

Waar kijk je dit en/of het volgende seizoen het meest naar uit?
Ik kijk elke week weer uit naar de trainingen of wedstrijd van de herenselectie. Nogmaals, het is een ontzettend leuke, leergierige groep waar nog zoveel rek in zit dat ik daar keer op keer energie van krijg. Die potentie wil ik er heel graag uithalen en stappen maken. We gaan nu redelijk en de boys pakken het erg goed op. Alleen zijn we er nog niet en blijven we met z’n allen heel hard werken en gaan we voor het hoogst haalbare. Waar het plafond ligt van deze selectie? Ik heb nog geen idee maar we kunnen nog een aardig stukje omhoog kijken en dat is goed.

Stel: d’ELFT heeft toegang tot àlle mogelijke middelen, wat zou jij dan het liefst aanpakken of zien gebeuren als hoofdtrainer?
Het zou fantastisch zijn als de gemeente zich weer actief met sport in Delft gaat bemoeien en dus ook met d’ELFT. Een nieuw zwembad op een ludieke locatie met dezelfde groeipotentie als de club zou top zijn en ook goed voor de gemeente. Wat dat betreft heeft deze club een goed verleden in de waterpolo scene. Daarnaast hoop ik dat we met de selectie en beide herenteams zo snel mogelijk omhoog gaan naar de klasse waar we in thuis horen. Ik weet in ieder geval dat ik alles aan ga proberen om dit te realiseren.

Wil je zelf nog iets kwijt?
Dat ik het ontzettend leuk vind om bij d’ELFT aan de slag te mogen! Ik vind het mooi om te zien dat de tribunes nog steeds vol staan als beide vlaggenteams moeten spelen en hoe het kan spoken als iedereen erachter gaat staan. Ik hoop dat iedereen dit de tweede helft van het seizoen blijft doen.

Uiteraard mis ik wel mijn leermeester in zijn oranje badjas langs de badrand… dan was mijn cirkel rond geweest. [Fred van der Zwan – red.]

Bedankt Ricardo, heel veel plezier en succes gewenst!


In overeenstemming met de herijkte waterpolovisie van d’ELFT, kent de hoofdtrainer waterpolo een aansturende en raadgevende rol naar zowel de heren- en de dames- als de jeugdteams. Meer informatie vind je hier.