SwimKick Minioren (2): Clubrecord 50m. vrije slag aan flarden gezwommen

Op zondag 27 januari gingen we met 19 minioren naar de SwimKick Minioren wedstrijd deel 2. De SwimKick Minioren wedstrijden bestaan uit twee soorten programma’s: SwimKick programma’ s en minioren programma’s. De SwimKick programma’s zijn speciaal voor startende zwemmers; de officials zijn niet zo streng. De minioren programma’s zijn langer en zwaarder en met de tijden die minioren zwemmen in deze programma kunnen ze zich plaatsen voor de regionale kampioenschappen voor minioren. Een diverse wedstrijd dus met ‘overwinningen’ op alle niveaus.

Voor Rosalie V. was het haar tweede wedstrijd. Ze zwom de 25 m. rugslag en 25 m. schoolslag foutloos en won met beiden de gouden medaille. Tijd voor een nieuwe uitdaging, Rosalie!

In programma 3 en 4 zwommen Hugo, Elin, Ole, Rosalie W., Maaike, Laura, Eline, Nora en Lise voor het eerst de 50 m. rugslag en dus het rugslag keerpunt. Dit keerpunt is het moeilijkste keerpunt dat er is, dus die hadden we flink geoefend in de weken daarvoor. Het was mooi om te zien hoe de zwemmers dit keerpunt in de wedstrijd al konden toepassen. Voor Zsazsa was het keerpunt inmiddels al gesneden koek en zij zwom een pr van ruim 8 seconden op de 50 meter rugslag.

Jago zwom 10 seconden sneller dan zijn pr op de 50 meter vlinderslag. Helaas had hij een dis omdat hij een fractie te snel van het blok afging, maar dat was bij lange na geen 10 seconden dus een hele mooie verbetering voor Jago op de vlinderslag.

In programma 10 zwommen Duncan en Lucas de 50 meter vrij. Duncan was vlak voor de wedstrijd nog ziek maar wist toch 7 seconden sneller te zwemmen. Ook Lucas zwom 4 seconden sneller dan zijn pr en zwom een nieuw clubrecord. Het clubrecord 50m. vrij JO10, dat jarenlang op naam van Klaas Arkesteijn had gestaan, was vlak voor de Kerst door Teun Verleur aangescherpt naar 37,36. Dit clubrecord werd nu door Lucas totaal aan flarden gezwommen: 34,92. Lucas plaatst zich met deze tijd voor de landelijke minioren finales.

Maaike vergiste zich even in de slag bij de 50 meter schoolslag; ze begon met een slag borstcrawl. In de SwimKick kreeg ze daarvoor een aantekening maar de tijd geldt wel. Totaal onverwacht won ze de gouden medaille.

Na wat mindere races bij de vorige wedstrijden liet Sybrand zien dat hij de stijgende lijn te pakken heeft: hij zwom twee programma’s en de estafette foutloos en haalde bij twee van de drie een pr.

Tot slot de estafettes. In programma 21, 4 x 25m. wisselslag voor minioren 1 t/m 3 kwamen Maaike, Rosalie, Hugo en Ole voor d’ELFT uit. Deze vier achtjarigen zwommen de race foutloos en werden 3e. Maar het allermooiste was om te zien dat Hugo bij de vlinderslag al om de twee slagen ademde.

Daarna de estafettes 4 x 50 m. vrije slag voor minioren 4 t/m 6. Hier deden we met drie teams aan mee en voor veel zwemmers was het hun eerste estafette in een wedstrijd. Laura viel in omdat Lydia ziek was. Alle teams zwommen de race foutloos en we werden 2e,  10e en 11e.

Alles bij elkaar een mooie wedstrijd waarin alle zwemmers weer veel geleerd hebben en ieder op hun eigen niveau ‘overwinningen’ behaalden. En ja, ook trainers leren van een wedstrijd! In deze wedstrijd was duidelijk te zien dat de resultaten op de schoolslag overall voor verbetering vatbaar zijn, dus daar gaan we zelf mee aan de slag.

Door: Diana de Krom