Evaluatie waterpoloseizoen 2018-2019

Na een succesvol waterpoloseizoen met veel kampioenschappen, promoties en andere mooie (sportieve) prestaties hebben de Waterpolocommissie (WPC) en de Waterpolovisiecommissie samen teruggekeken op het afgelopen seizoen. Graag delen we met jullie een aantal punten uit deze evaluatie.

Overall gezien kunnen we ook beleidsmatig terugkijken op een succesvol seizoen. Hieronder staan een aantal punten uit het beleid die positief naar voren zijn gekomen:
  • Het stellen van teamdoelstellingen aan het begin van het seizoen leidde tot meer transparantie voor de teams en de WPC en heeft tijdens het seizoen ook geholpen bij het maken van keuzes (prioriteiten), zoals de invalbeurten van de keepers;
  • De Dames en Heren recreatief stellen sinds een aantal seizoenen hun eigen teamindeling samen. Dit proces verloopt goed en willen we ook in de toekomst doorzetten;
  • Er worden goede stappen genomen in het verbeteren van de Jeugdopleiding, o.a. door het organiseren van trainerscursussen, spelregelavonden, en een seizoens kick-off met de teams. Ook de versterking van de Jeugdcommissie is zeer welkom;
  • Het officialbeleid is dit jaar zeer strak uitgevoerd, met dank aan alle vrijwilligers en teams. Het is ook positief dat er (na veel duwen en trekken aan de KNZB, die deze moet organiseren) een scheidsrechterscursus is georganiseerd.
Ook zijn er een aantal verbeterpunten:
  • Er waren aan het begin van het seizoen veel onverwachte uitvallers (last-minute afmeldingen, stages, blessures) waardoor de teambezetting bij de Heren vrij krap was. Aangeraden wordt om expliciet de beschikbaarheid te checken voordat de teamindeling definitief wordt gemaakt;
  • De basis voor een stabiele Jeugdopleiding is gelegd, de volgende stap is om een lange termijn visie te implementeren, door bijvoorbeeld een stabiele bezetting van trainers en coaches voor de Jeugdteams, het definiëren van leerdoelen en vaardigheden per leeftijdsklasse en het structureel blijven begeleiden van trainers en aanbieden van trainerscursussen;
  • De betrokkenheid van de Jeugd bij de selectie is goed, wel zijn er nog mogelijkheden om andersom de selectie ook beter te betrekken bij de Jeugd (bijv. door training te geven);
  • Er liggen nog kansen in het verder optimaliseren van de instroom en doorstroom door samen te werken met andere afdelingen binnen d’ELFT en extra aandacht te besteden aan leden die op een later moment instromen.
De punten uit deze evaluatie worden meegenomen naar de opzet en het beleid voor het volgende seizoen, waar we (na een welverdiende zomerstop) alweer uitkijken.
.
Met sportieve groet,
WPC & Waterpolovisiecommissie
.
N.B.: Benieuwd naar de inhoud van de waterpolovisie? Lees hem hier: http://d-elft.nl/2018/04/26/delft-waterpolovisie-gepubliceerd/.
.

.
Voor inzage van het volledige verslag kun je contact opnemen met de Waterpolovisiecommissie, via: waterpolovisie@d-elft.nl.
.