Terugblik: reünie DZV 100 jaar

De oprichtingsvergadering van de Delftsche Zwemvereeniging (DZV) werd gehouden op 21 september 1923. En nu, 100 jaar later (!) stonden we met een grote enthousiaste groep oud-leden en vrienden van DZV herinneringen op te halen.

Hans van Oort kwam met het idee voor een reünie 100 jaar DZV. Hoe start je daarmee? In een digitaal tijdperk is dat gelukkig iets minder moeilijk. Han Selbeck startte op 28 januari 2023 de Facebookgroep DZV 100 jaar en als emoji had ze erbij staan dat ze enthousiast is. Blijkbaar was iedereen enthousiast want dat was het begin van een golf aan herinneringen en foto’s.

Gelukkig bleken veel mensen de Facebookgroep goed te kunnen vinden, maar we wisten dat er nog meer oud-leden waren die we moesten zien op te sporen. Stukjes in de krant, in eigen netwerk zoeken en oud-leden zoeken op de kanalen van sociale media droeg bij aan het bereik.

Uit de oproep wie er mee wilde helpen om een reünie te organiseren, ontstond een leuke groep. Samen met Claire Boelema, André Eijk, Michaël Klaversteijn, Jan Jaap Korevaar, Karel Zelisse, Elise Klein, Hans van der Zwan, Andy van Leeuwen en Dik Schouten zijn we aan de slag gegaan. Woensdag 7 december 2023 was de eerste live bijeenkomst. Dit was al een reünie op zich want wie waren de gezichten achter de namen die zich op hadden gegeven en uit welk jaar was iedereen? Herkenning en verbanden werden gelegd. “Oh, jij bent een kind van…” en “zat jij bij die in het team?” waren de zinnen die de eerste avond van ons voorbereidingsgroep in beslag namen.

Een belangrijke vraag hadden we die avond wel besproken en besloten, bij hoeveel aanmeldingen laten we de reünie doorgaan. We hadden besloten dat als we 40 aanmeldingen zouden hebben we van start zouden gaan met de gehele organisatie. Vol enthousiasme ging iedereen veel te laat naar huis maar zin hadden we in iedere geval om er een succes van te maken!

De datum bepalen van de reünie was niet zo moeilijk, namelijk 100 jaar later dan 21 september 1923 en wel op een zaterdag. Er werd dus al snel besloten dat dat 23 september 2023 moest zijn. De locatie was ook niet zo moeilijk, onze wens was om het in ons vertrouwde eigen Kerkpolder te doen. De huidige vereniging d’ELFT was het daar helemaal mee eens en heeft ook alle medewerking hierin verleend. Het begin was geregeld. Later, toen inmiddels de inschrijving was geopend, hadden we nooit kunnen bedenken dat we met zoveel zouden zijn.

In oude stukken die we kregen stond dat in 1943 de toenmalige voorzitter heer J.J. Bayards vertelde “dat DZV een echte pleziers vereniging was en dat er veel werd afgefeest”. Er is veel veranderd in de loop der jaren maar DZV is altijd een “pleziers vereniging” geweest en gebleven. Hélène Slinkert verwoordde het in haar dank e-mail (“GEWELDIG genoten! GROTE dank!”) twee dagen na de reünie zo mooi en schreef: “Voor velen gold dat DZV als tweede familie was. We gingen niet uit, nee, we hadden onze trainingen, wedstrijden en ons clubhuis. Daar zijn we gevormd voor een belangrijk deel.”

Op de dag van de reünie was het hartverwarmend om zoveel bekende gezichten te zien. Oud-leden van verschillende generaties kwamen samen om herinneringen op te halen en bij te praten. Er werden veel foto’s gemaakt en er werd gelachen. De uitstekende catering is verzorgd door de Plattelander en verschillende reünisten hebben wat over was meegenomen. Uiteindelijk was alles op.

De reünie duurde officieel van 16.00 tot 22.00 uur maar de laatsten gingen uiteindelijk pas na middernacht weer huiswaarts. We zijn trots dat we met ons harde werk en met de hulp van vele reünisten op de dag zelf, en anderen waaronder Coby en Willem den Dulk, een mooie reünie hebben kunnen organiseren. Het was een dag vol nostalgie, vriendschap en nieuwe herinneringen. We kijken nu al uit naar het volgende weerzien!

Alle reünisten hebben gezamenlijk d’ELFT een cadeau gegeven: een clinic “Train de trainers” die later dit jaar zal worden verzorgd door Noekie Klein en Hans van Zeeland.

Door: Elise Klein