Ongekende prestaties voor Albion d’ELFT op Open NK Masters

Tijdens de Open Nederlandse Masterskampioenschappen (kortebaan) in Maastricht heeft de zwemploeg van Albion d’ELFT vrijwel maximaal gepresteerd. Maar liefst 40 (!) mastertitels werden er door de tienkoppige ploeg binnengehaald, een ongekend hoog aantal. In het medailleklassement moest het team alleen grootmacht PSV voor laten gaan.

Beste zwemmer van het toernooi was Egbert Stolk. Al zijn 15 starts wist hij om te zetten in gouden medailles en won daarmee ook het individuele medailleklassement van het toernooi. Zijn programma was misschien ook wel het zwaarste van alle deelnemers: 100m & 200m rugslag, 100m & 200m schoolslag, 200m vlinderslag, 400m & 800m vrije slag en de 100m, 200m en 400m wisselslag.

Egbert na de 100m schoolslag waarop hij zijn tiende individuele titel van dit toernooi binnenhaalde

In het genoemde medailleklassement kreeg hij bovenaan gezelschap van Hugo Bregman, Erik Simons en Nol van Thull die in de ranglijst resp. tweede, derde en vierde werden met hun medailleoogsten. Allen wonnen hun individuele medailles op allerlei verschillende slagen en afstanden, een teken dat het ook bij hen met de veelzijdigheid goed zit. De vier heren zorgden er ook samen voor dat op alle vijf estafetteafstanden de Nederlandse masterrecords voor de categorie 160+ (de leeftijden van de deelnemers bij elkaar opgeteld) werden aangescherpt. Individueel verbeterde Nol ook de NMR’s op de 50m vrije slag en 50m rugslag voor heren 35+.

Hugo neemt over op Erik op de 4x100m wisselslag

Een alleskunner was (en is) ook Romero Hennep. Zijn zeven individuele medailles – waarvan drie gouden – won hij op vier verschillende slagen waarbij hij zijn beste prestaties op de schoolslagnummers neerzette.

Ook bij de dames deed Albion d’ELFT goede zaken. Roos van Esch zwom naar vier Nederlandse titels waarvan drie keer in een nieuw NMR 35+. De records zette ze niet op de minste nummers neer: 400m wisselslag, 200m rugslag en 200m vlinderslag. Ook had zij een belangrijk aandeel in de medailles op de mix-estafettes. Samen met Romero Hennep, Anne Aarts en Roderik Meijers werd er zilver gewonnen op zowel de 4x50m als de 4x100m wisselslag.

Het verhaal zou niet compleet zijn zonder Patrick en Richard in dit verhaal te noemen. Deze twee “Albion d’ELFTenaren” wonnen weliswaar geen medailles, maar met hun enthousiasme zorgden ze er wel voor dat de sfeer in de ploeg meer dan optimaal was.

Met alle genoemde prestaties leek het misschien alsof de concurrentie het liet afweten in Maastricht, maar niets is minder waar. Tekenend daarvoor was de 4x200m vrije slag heren in de categorie 160+. Maar liefst vier ploegen waren op die afstand sneller dan de winnende tijd (toen NMR!) van vorig jaar! Ook op veel andere afstanden was het niveau qua top als breedte enorm hoog, net als het aantal deelnemers aan het vierdaagse toernooi: bijna 900. Complimenten voor de organisatie zijn daarom op zijn plaats, want ondanks dit grote deelnemersaantal wisten de organiserende verenigingen RZ en MZ&PC het toernooi vlekkeloos te laten verlopen!

Alle uitslagen en statistieken van het toernooi zijn te vinden op de KNZB-livetiming.