Weet jij dit van jouw vereniging?

Op 27 juni 2017 werd onze Zwem- en Waterpolovereniging d’ELFT 15 jaar oud. Een jaar lang vieren we dit derde lustrum met een tal van leuke activiteiten. Met het einde van dit lustrum (en dus de 16e verjaardag van d’ELFT) in zicht, hierbij een aantal fun facts:

15 jaar geleden is d’ELFT ontstaan uit een fusie tussen DZV en Raket. Deze twee deelden destijds het gebouw aan de Kerkpolderweg met daarin clubhuizen voor beide verenigingen. Met de fusie werd simpelweg de schuifwand tussen deze ruimtes weggeschoven waardoor het gezamenlijke thuishonk meteen vorm kreeg. Veel oud-leden van DZV en Raket zullen zich dit nog goed kunnen herinneren.

Maar weet je ook waar de nieuwe naam van onze vereniging vandaan komt? Deze is bedacht door oud-waterpoloër en erelid Fred van der Zwan. De naam d’ELFT houdt niet alleen verband met de naam van de stad maar ook met… een vissoort: de ‘elft’ (Alosa alosa). Deze haringachtige vis kwam vroeger regelmatig voor in de Delftse wateren en ziet er, met zijn lengte van 60 centimeter en gewicht van 3 kilo, uit als een soort kingsize haring. Rond 1900 vingen Nederlandse riviervissers honderdduizenden volwassen elften wanneer deze in grote scholen stroomopwaarts trokken om te paaien. Elft stond destijds dan ook steevast op het menu. Helaas is er tegenwoordig weinig elft te bekennen in de rivieren, niet alleen door overbevissing maar ook door stuwdammen en watervervuiling. Toch is er goede hoop dat de elft ooit weer terugkeert in de Rijn, Duitse biologen trachtten de vissoort te herintroduceren in de Europese rivierwateren.

Wie weet steken we met de benaming van onze vereniging dit visje een hart onder de riem en vinden de elften in de toekomst hun weg terug naar de Delftse wateren.
Hup (d’)ELFT!


Afbeelding: een school elft (Duits: maifisch) op een afbeelding uit 1913 van Heinrich Harder