500m/100m-test: komende vrijdag laatste kans voor wedstrijdzwemmers

Deze week wordt de 500m/100m-test weer gezwommen tijdens de zwemtrainingen. Afgelopen dinsdag en woensdag hebben flink wat zwemmers deze test gedaan en in vergelijking met het begin van het seizoen is er bij velen flink wat vooruitgang geboekt!

Mocht je de test deze week nog niet hebben gezwommen, dan is komende vrijdagmiddag de laatste kans om de test te doen. Neem daarvoor wel even contact op met Victor zodat je op de hoogte kan worden gehouden op welk tijdstip (1e of 2e uur) de test komende vrijdag wordt gedaan. Let op: de test is alleen bedoeld voor zwemmers vanaf de junioren-leeftijd (dus niet voor minioren).

Achtergrondinformatie 500m/100m-test

De 500m/100m-test is een test om te bepalen wat jouw aerobe drempel is. De aerobe drempel is de maximale zwemsnelheid waarbij je evenveel zuurstof opneemt door inademing als dat je verbruikt met je spieren. Ga je sneller zwemmen dan deze snelheid, dan bouw je een zuurstofschuld op (verzuren). Meestal wordt deze aerobe drempel uitgedrukt in een tijd op de 100m. Deze tijd is handig om te weten voor bijvoorbeeld sets waarbij je je capaciteit (“conditie”) moet verbeteren. Dit laatste gebeurt optimaal als je net iets sneller zwemt dan je aerobe drempel.

De opzet van de test is simpel:

  • 500m race (borstcrawl)
  • 20 minuten actief herstel
  • 100m race (borstcrawl)

Hierna kan je de aerobe drempel bepalen met de volgende berekening:

Aerobe drempel = (T500m-T100m) / 4

Voorbeeld: als je op de 500 meter een tijd van 7.23 zwemt en de 100 meter in 1.06, dan is jouw aerobe drempel (7.23-1.06) / 4 = 1.34

Met deze tijd kan je zoals gezegd veel gerichter bepaalde sets zwemmen. Ook is het een goede graadmeter om te zien hoe je er conditioneel voor staat en/of je vooruitgang hebt geboekt.  M.a.w.: een nuttige test om als wedstrijdzwemmer te doen!