VeCo deel 2 komende zondag: we kijken omhoog!

Komende zondag zwemmen we met de startgemeenschap d’Elft WAVE de tweede ronde in de KNZB-verenigingscompetitie (VeCo) in het grote zwembad in Rotterdam-Zuid. Het goede nieuws is dat we niet lager kunnen zakken in de B-klasse. Dit is ook direct het mindere nieuws, want dat betekent dat we in onze poule op de negende en laatste plaats staan.

Is het seizoen dan nu al verloren? Nee, integendeel! De verschillen binnen onze poule zijn zo klein, dat de ranglijst er na deze tweede ronde er totaal anders uit kan komen te zien! Tussen de nummer 5 en nummer 9 (= wij) zit slechts 46 seconden verschil, een klein verschil als je bedenkt dat de puntentotalen ruim 5000 seconden zijn. We hebben dus nog alle kans om hoger te eindigen en met ons team een plek in de B-klasse voor komend seizoen veilig te stellen!

Komende zondag kunnen we dus een mooie eerste stap omhoog maken. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken, zowel in het water als op de kant. M.a.w.: alle support is welkom komende zondag in Rotterdam! De wedstrijd start om 13:00 in het grote zwembad naast metrostation Zuidplein. 


FAQ’s voor de KNZB-zwemcompetitie

>> Hoe werkt de puntentelling?
* Alle teams in de B-klasse zwemmen dezelfde programmanummers in de competitie
* per programmanummer tellen de twee snelste zwemmers mee. Hun tijd wordt in seconden omgerekend en aan het puntentotaal toegevoegd.
* Uitzonderingen hierop zijn de estafettes (telt maar één tijd per club mee) en de programmanummers voor minioren en meisjes junioren 1 (deze worden niet in de puntentelling meegenomen).

>> Wat gebeurt er bij een diskwalificatie of als er minder dan 2 zwemmers op een programmanummer starten?
Als er niet genoeg “geldige” tijden worden gezwommen, dan wordt op dat programmanummer de vervangende tijd voor dat programmanummer ingezet voor de puntentelling. Deze tijd is over het algemeen een redelijk langzame tijd. Deze tijd wordt ook gebruikt als één van de twee snelste zwemmers van een club (of allebei) langzamer zwemt dan de vervangende tijd.

>> Waar kan ik de (tussen)stand zien van de B1-klasse waar d’Elft WAVE in zit?
De stand in de B1-klasse is te vinden op de site van de KNZB.

>> Hoe zit het met degradatie in de B-klasse?
De B-klasse bestaat uit vier poules. Uit elke poule degraderen de onderste twee clubs PLUS nog één team dat buiten deze degradanten de slechtste score heeft. M.a.w.: als we in onze poule zesde of hoger staan, dan staan we “veilig”.

>> En iets positiever: hoe is de promotieregeling voor de B-klasse?
De vier afdelingskampioenen, aangevuld met twee beste nummers 2 promoveren naar de A-klasse.

>> Hoe groot is de Nederlandse zwemcompetitie eigenlijk?
De KNZB-zwemcompetitie bestaat uit een landelijke competitie en een regionale competitie:

Landelijke klasses
Hoofdklasse (18 teams)
A-klasse (18 teams)
B-klasse (32 teams, verdeeld over 4 poules)
C-klasse (40 teams, verdeeld over 4 poules)

Regionaal klasses
Onder de landelijke C-klasse zijn vijf regionale competities met elk een 1e, 2e en 3e klasse. De aantallen per klasse verschillen per regio, maar gemiddeld zitten er 10-15 teams per klasse in de regionale afdelingen. De snelste teams uit de 1e klasses promoveren naar de landelijke C-klasse en de langzaamste teams uit de landelijke C-klasse degraderen naar de 1e klasse regionaal.

>> Ik heb een vraag over de KNZB-zwemcompetitie, maar het antwoord staat niet hierboven. Wat nu?
Vraag het aan één van de zwemtrainers! We helpen je graag met het beantwoorden van jouw vragen.