Nieuw wedstrijdconcept: Read2Race

Aan het eind van het afgelopen zwemseizoen lanceerde de KNZB voor het wedstrijdzwemmen een aantal nieuwe wedstrijdconcepten. Eén van de nieuwe ideeën was het organiseren van Ready2Race-wedstrijden. Hierbij organiseert een vereniging een wedstrijd in eigen bad tijdens een trainingsuur. Hierbij is geen officiële jury aanwezig, maar verder verloopt alles zoals bij een normale zwemwedstrijd. Voordeel hiervan is dat zwemmers op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met zwemwedstrijden en/of afstanden die ze in wedstrijdverband nog niet hebben gezwommen.   

Bij deze eerste editie tijdens een vrijdagavondtraining stond voor de beginnende wedstrijdzwemmers twee afstanden van 25m, 50m of 100m op het programma. Tussen de twee afstanden in was er zowel voor de junioren als voor de senioren een 800m op het programma gezet om hen kennis te laten maken met deze lange(re) afstand.  

Van (wedstrijd)spanning was bij de jongste zwemmers weinig te merken. Zonder problemen werkten zij hun races af onder het toeziend oog van de gelegenheidsofficials (andere zwemmers en ouders, dank voor jullie assistentie!).

Bij de oudere zwemmers was er wel degelijk iets van spanning merkbaar, al was de wedstrijd voor er ook maar één meter gezwommen werd al een succes. Waar drie jaar geleden de meeste zwemmers nog weinig trek hadden in afstanden langer dan 200m, meldden zich nu zeventien zwemmers aan voor deze afstand! Na afloop bleek ook dat veel debutanten op deze afstand dit graag nog een keer in een “echte” wedstrijd willen zwemmen.

De uitslagen van deze wedstrijd zijn binnen enkele dagen in de wedstrijdkalender te vinden. Daar zullen ook dat data voor de volgende Ready2Race-wedstrijd inzichtelijk worden.