Hallo! Dit is de nieuwe secretaris waterpolo van d’ELFT

Deze Bosschenaar verruilde het schone Brabant voor een studentenleven in het altijd levendige Delft. Via-via komt hij weer in aanraking met het waterpolo en speelt hij sinds dit seizoen met veel plezier in Heren 7. Naast trainen en spelen vervult hij als vrijwilliger de rol van waterpolosecretaris.
Over wie we het hebben? Bas natuurlijk!

Heb je het naar je zin tussen de mannen van d’ELFT Heren 7?
We hebben een ontzettend mooi jaar achter de rug. Op sportief gebied hebben we wat moois neergezet en we hebben ontzettend veel plezier gehad. Ik merk ook echt dat mensen in het team zich hebben kunnen ontwikkelen en ook dat door de dominantie die we met het team hebben, mensen soms wat meer durven en er ook echt beter van geworden zijn.

Van waterpolo in ‘s-Hertogenbosch, naar spelen in Delft. Hoe zit dat?
In de regio Rosmalen heb ik bij De Treffers gespeeld. Ik had net een studie in Amsterdam verpest en twijfelde of ik wel iets soortgelijks in Delft moest gaan doen. Mijn oude hoofdtrainer heeft mij toen ervan overtuigd dat die studie belangrijker was dan het seizoen waar we naartoe aan het werken waren. Zo ben ik in Delft terecht gekomen. Eenmaal student in Delft, gaat je vorm er wel snel van achteruit. Uiteindelijk ben ik als bijbaantje begonnen bij een IT-bedrijf en daar leerde ik Anouk kennen. Dit is de partner van onze Heren 6-keeper, Gerald. Ze heeft meer dan een jaar lopen drammen maar uiteindelijk miste ik het spelletje wel heel erg en ben ik toch maar een keertje komen trainen. Na zeven jaar bijna niet zwemmen was/is dat wel heel erg aanpoten.

Een Bossche waterpoloër met waterpolokriebels dus. Kom je uit een (water)sportfamilie?
Een beetje. Mijn moeder heeft vroeger kort aan wedstrijdzwemmen gedaan maar nooit echt doorgezet. Mijn vader heeft nooit echt aan een sport gedaan en kan ook amper zwemmen, bij de schoolslag verzuipt hij al bijna. Mijn liefde voor watersport komt dan ook vooral bij mijn broer Pim vandaan. Mijn broer begon nadat hij zijn zwemdiploma’s had gehaald met wedstrijdzwemmen en waterpolo. Als kleiner broertje keek ik wel erg tegen hem op dus ben ik na mijn B-diploma ook begonnen met beide sporten. Er was alleen wel een groot verschil: mijn broer haalde medailles binnen op de Brabantse kampioenschappen en zwom 0.02 seconde te kort voor het NK. Ik heb alleen een bronzen medaille voor de 25 meter schoolslag op de clubkampioenschappen nog ergens in mijn kast liggen. Dus vanwege zijn snelheid ging waterpolo hem ook wel beter af bij de jeugd, deed hij mee aan selectietrainingen voor het Brabantse team en ik lag (toen nog bij de pupillen) lekker een beetje te keepen.

Momenteel vervul je de taak als ‘Secretaris waterpolo’.
Sinds wanneer doe je dat?
Sinds begin dit seizoen ergens. Bij een aanvoerdersvergadering gaf de WPC (waterpolocommissie) aan dat er nog een aantal functies vrij waren. Na de vergadering heb ik het hierover met Michaël gehad en het leek mij wel een goed idee om ook eens vrijwilligerswerk te gaan doen.

Van de functies die vrij waren, waarom heb je voor secretaris gekozen?
Eenmaal in gesprek met Michaël aan de bar bleek dat hij al een tijdje op zoek was naar een vervanger. Ik heb op dit moment weinig te doen aan mijn studie en daarom tijd om wat extra op me te nemen. Mijn ouders doen ook ontzettend veel vrijwilligerswerk dus ik heb altijd wel meegekregen hoe belangrijk dit voor een vereniging is. Het kan af en toe wel meer werk dan verwacht zijn en soms is er weinig blijk van waardering maar daar moet je doorheen kunnen kijken. Ik heb in het begin wel eens advies gevraagd bij mijn vader aangezien hij vroeger secretaris is geweest bij De Treffers. Ik ben ook nog steeds ontzettend blij met alle hulp die Michaël geeft.

Wij zijn nu al enorm blij met je! Wat mag je eigenlijk zoal doen als secretaris?
Als polosecretaris ben ik het aanspreekpunt voor de waterpolotak van de vereniging. Wanneer er bijvoorbeeld zwembadhuur nodig is, neem ik contact op met het zwembad. Als er vanuit het district of de bond iets is dan nemen zij contact met mij op en is het aan mij om alles in goede banen te leiden. Maar het kan ook voorkomen dat ik namens de vereniging in contact sta met een andere vereniging na een incident (bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd). Het werk varieert dus nogal.

Stel: d’ELFT heeft toegang tot alle mogelijke middelen, wat zou jij dan het liefst aanpakken of zien gebeuren binnen de vereniging?
Het enige juist antwoord is hier uiteraard: gratis bier! Zonder dollen, ik heb dit jaar wel wat dingen gezien die beter zouden kunnen gaan maar waar simpelweg de middelen niet voor zijn. Dan zit ik bijvoorbeeld aan trainingstijden van heren recreatief te denken. Verder zou het natuurlijk ook fantastisch zijn om onze selectie dezelfde middelen te kunnen geven als selecties uit hogere klassen. Er zijn altijd dingen die beter kunnen en we werken met iedereen er zo hard mogelijk aan om er het maximale uit te halen.

Wil je zelf nog iets kwijt?
Zoals ik al zei, heb ik eerder in Rosmalen gespeeld bij De Treffers. Deze jongens, waarvan ik de meeste al vanaf kinds af aan ken, hebben een prachtig resultaat neergezet door op dit moment gedeeld 8ste te staan in de 2e klasse bond. Ik sprak een paar oud-teamgenoten afgelopen carnaval in Oeteldonk [‘s-Hertogenbosch – red.] en ze kijken nu al uit naar wedstrijden tegen onze mannen van Heren 1. Misschien dat ik tijdens deze wedstrijden toch stiekem een beetje voor de tegenstander ga juichen, sorry jongens.

Bedankt Bas en heel veel plezier & succes bij d’ELFT!


Bas Dirriwachter is als waterpolosecretaris te bereiken via:
polosecretaris@d-elft.nl.